Severný región – údolie Dunaja
Oblasť zahŕňa územie v povodí Dunaja na sever od pohoria Stará Planina. Túto oblasť charakterizujú dlhé a horúce leto a dlhá a studená zima. Hlavnými odrodami sú z bielych Muškát Ottonel , Chardonnay, Aligote a z červených Cabernet Sauvignon, Merlot a Gamza.
Najznámejšími výrobcami sú Lovico Suhindol ,Vinprom Ruse a Chteau Burgozone.
Východný región – Čiernomorské pobrežie
Klíma v tomto regióne je zvláštna vzhľadom k silnému vplyvu Čierneho mora. Leto je dlhé a horúce , zima mierna , jeseň je dlhá s množstvom slnečných dní, čo má vplyv na vysokú hladinu cukru. V tejto oblasti dávajú prednosť bielym odrodám Muškát Ottonel, Tramín, Rízling rýnsky, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc.
Najznámejšími výrobcami sú Black Sea Gold Pomorie, Vinex Preslav a LVK Targovište
Subbalkánsky región – Údolie ruží
Oblasť na južných svahoch Starej Planiny, ktorá pôsobí ako prirodzená bariéra pre chladné severné fronty a tým pomáha k vyššej priemernej ročnej teplote. Pestujú sa tu väčšinou červené odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, Červený Misket.
Najznámejšími výrobcami sú Vinex Slavyantsi, Domain Bojar Sliven.
Južný región – Trácka nížina
Táto oblasť má miernu klímu vhodnú pre pestovanie červených odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Mavrud .
Najznámejšími výrobcami sú Vinprom Asenovgrad, Vinprom Stambolovo, Pulden Peruštica, Vinprom Jambol, Damena Stará Zagora, Katarzyna Svilengrad.
Juhozápadný región – údolie rieky Struma
Najmenšia z oblastí, ktorá sa nachádza pozdĺž rieky Struma. Má mierne podnebie a pestujú sa tu červené odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, miestna odroda Široka Melniška Loza.
Najznámejšími výrobcami sú Damianica Sandanski, Vinprom Blagoevgrad .
Miestne odrody
Miestne odrody – červené
Gamza – je stará miestna odroda, pestuje sa najmä na severe. V iných krajinách je známa ako Kadarka
Je to neskorá odroda, ktorá dozrieva koncom septembra a začiatkom októbra. Aj je jeseň teplá a suchá vína majú sviežu rubínovú farbu, príjemnú chuť malín, sviežosť a príjemné triesloviny.
Mavrud – je stará miestna odroda, ktorá sa pestuje iba v Bulharsku v Tráckej nížine. Dozrieva začiatkom októbra. Vína majú sýtu rubínovú farbu, dostatok trieslovín a kyselín, vôňu a chuť černice. Víno sa dokonale rotvíja v dubových sudoch.
Červený Misket – pestuje sa na bulharskom území od staroveku najmä v Údolí ruží. Vhodné na pestovanie sú kopcovité a vzdušné regióny. Je to najviac mrazu odolná odroda. Má príjemnú harmonickú chuť.
Pamid – najstaršia miestna odroda pestovaná už v staroveku. V minulosti veľmi rozšírená, dnes veľmi obmedzená odroda. Hrozno sa konzumuje najmä v čerstvom stave . Vína sú ľahké stolové pre masovú spotrebu, majú nízky obsah kyselín, nie sú vhodné na dozrievanie v sudoch , konzumujú sa mladé hneď po kvasení.
Široká Melnišká Loza – je stará miestna odroda, pestovaná v staroveku v okolí Melnika .Je to neskoro zrejúca odroda a tým získava svoje cenné vlastnosti. Vyznačuje sa hustou višňovou farbou a prevláda intenzívna vôňa čerešní s typickou pikantnou trpkosťou. Víno sa rozvíja v dubových sudoch. Keď sú vína z tejto odrody vyzreté majú bohatú a komplexnú arómu, v ktorej je možné rozlíšiť zaujímavé nuansy tabaku a kože.
Miestne odrody biele
Dimyat – pestuje sa v celej krajine, najrozšírenejší je v oblasti Čierneho mora. Z tejto odrody sa vyrábajú stolové vína a brandy.
Najčastejšie pestované medzinárodné odrody
Cabernet Sauvignon – najviac pestovaná odroda v Bulharsku. Vína sa vyznačujú intenzívnou arómou čiernych ríbezlí. Ostružiny a moruše, majú intenzívnu tmavo červenú farbu, dobrú hustotu. Staršie vína majú chuť škorice a čokolády. Kvalita vín sa odhalí zvyčajne po 3-5 rokoch.
Merlot – pestuje sa v celom Bulharsku. Hrozno dozrieva v polovici septembra . Je tmavo červenej farby, má dobrú hustotu , chuť zrelých čerešní a sliviek.
Pinot Noir – v Bulharsku pomerne obmedzená odroda, pestuje sa v okolí Slivenu. Má rubínovú farbu. Chuť čerešne moruše, maliny.
Muškát Ottonel – pestuje sa najmä na severe pri Čiernom mori. Biele víno vyrobené z tejto odrody má intenzívnu chuť kvetín fialky a pelargónie. Vína sa majú konzumovať keď sú ešte mladé. Z tejto odrody sa vyrábajú dobré sladké vína.
Chardonnay – pestuje sa hlavne okolo Černomorského pobrežia, údolie Dunaja a v Tráckej nížine. Vína majú chuť tropického ovocia – melón, ananás.
Vína sa dobre rozvíjajú aj v dubových sudoch. Farba je slamovo žltá.
Tramíner – pestuje sa na malých plochách v severnom Bulharsku. Vinič je odolný voči mrazom ale je citlivý na sucho. Suché biele víno ma chuť korenia a vôňu ruže.
Sauvignon blanc – pestuje sa v oblasti Čierneho mora. Považuje sa za jednu z najnáročnejších odrôd na pestovanie. Suché biele víno má trávovo zelenú farbu. Typická vôňa je po pokosenej tráve , hluchavke a tropickom ovocí. Chuť je harmonická.
Ugni Blanc – talianska odroda, pestuje sa aj vo Francúzsku , kde sa vyrába koňak. V Bulharsku sa pestuje v okolí Čierneho mora a používa sa na výrobu destilátov.
Víno je oblasť rôznorodosti a subjektívnych pojmov. Chute a názory sú ako v móde, kde sa sústavne všetko mení. Preto Bulharsko nepovedalo ešte svoje posledné slovo vo vinárskom svete. Možno nie je ďaleko ten deň, keď sa milovníci vína presýtia austrálskymi, kalifornskými, francúzskymi vinami a bulharské víno si svojou chuťou, krásou a cenou nájde cestu k nim.